Zalm en sojasaus zijn natuurlijk een fantastische combinatie. Omdat de zalm na het bakken is gelakt blijft de smaak van sojasaus heel eigen en verbranden de suikers in de lak niet.
Ik houd van zalm. Het is zo’n makkelijk vis om te bakken. Daarnaast is zalm natuurlijk ook gezond en relatief makkelijk te krijgen. Supermarkt of visboer hebben altijd wel zalm in de schappen liggen. Ik koop de mijne het liefste bij de visboer of visafslag. Deze blijft qua structuur en smaak toch vaak lekkerder dan die van de supermarkt.
Belangrijke tip! begin op tijd. Je lak moet namelijk rustig ingekookt worden. Te snel en de suikers in de lak gaan verbranden. Je krijgt dan zo’n bittere bijsmaak. Zodra hij klaar is kan je hem gewoon in de koelkast bewaren.
Het tweede wat je op tijd moet doen. Het inleggen van de komkommer. Dat heeft natuurlijk wel even de tijd nodig. De kunst is dan wel weer om het niet te lang van tevoren te willen maken. Dan verliest de komkommer zijn bite en dat is nou net het lekkere aan de komkommer.
Dan de zalm. Wat ik vaak merk is dat mensen bang zijn dat hun vis te rauw is en bakken hem dan door en door gaar… en bakken hem dan nog een beetje gaarder… voor de veiligheid. Voor mij is dat echt het ergste wat je met een vis kan doen. Te gaar en de vis krijgt die viezige vissige bijsmaak waar niemand van houdt. Ik houd mijn zalm dan ook licht glazig in het midden. Vergelijkbaar met het rosé bakken van je biefstuk, ook die bak ik niet door en door gaar.
Vroeger, toen maakte ik niet vaak vis, omdat het altijd mis ging. De filets bleven plakken, vielen uit elkaar als ik ze wilde draaien en aan het einde zat ik met een vettige, vieze, vissige bende. Met goeie tips van een paar fantastische tv koks heb ik het dan toch eindelijk geleerd. Deze kennis heb ik toegepast op mijn variant hierop is deze zalm gelakt met sojasaus.
Men neme een pan, zet hem op het fornuis en laat hem goed heet worden. Maar dan ook echt goed heet. Olie in de pan en ook deze laten we goed heet worden. Dan kan de vis erin. Die laat je lekker bakken op 1 kant. Niet aanraken, niet schuiven, niet duwen. Gewoon lekker laten bakken. Langzaam trekt de garing dan door de vis heen en op gegeven moment zie je de bovenste randen langzaam gaar worden. Dat is het moment dat je de pan weer aanraakt en de vis omdraait. Even de andere kant nagaren en hij kan eruit. Eet smakelijk!
Zalm gelakt met sojasaus met ingelegde komkommer
Equipment
- bakkwastje
Ingrediënten
- 4 x 150 gram Zalmfilet
- Arachideolie om te bakken
Voor de lak
- 100 ml Sojasaus
- 3 el Mirrin
- 3 el Bruine suiker
- 2 cm Gember
Voor de komkommer
- 2 Komkommers
- 100 ml Rijstazijn
- 3 el Suiker
- 1 tl Sojasaus
- 1 tl Sesamolie
- 2 el Sesamzaadjes
Instructies
Voor de lak
- Snij de gember in dunne plakken
- Doe de ingrediënten voor de lak in een steelpannetje en breng aan de kook
- Laat op een laag vuur inkoken tot een stroperig mengsel. Bewaar tot gebruik in de koelkast
Voor de komkommer
- Snij de komkommer in dunne plakjes
- Meng de Azijn, sojasaus, suiker en sesamolie in een kommetje tot de suiker is opgelost. Giet over de komkommers en laat een half uurtje marineren.
- Giet de komkommer af en garneer met de sesamzaadjes
Voor de Zalm
- Zet een pan op het vuur en laat deze goed heet worden.
- Doe de olie in de pan en laat ook deze goed heet worden. Leg de zalm in de pan en bak aan één kant tot je de bovenkant van de vis langzaam gaar ziet worden. Keer de vis voorzichtig om. Lak de gebakken kant van de vis met het sojamengsel. Laat de vis nog 1 a 2 minuten aan deze kant bakken.
- Haal de vis uit de pan en laat hem even rusten op een bord. Bak ondertussen de rest van de zalmfilets op dezelfde manier.
- Serveer de zalm met de komkommer.