Heerlijk malse lamsnek van de BBQ met een frisse salade.
Voorbereidingstijd1 dagd1 uuruur
Bereidingstijd1 uuruur15 minutenmin
Rusttijd15 minutenmin
Totale tijd1 dagd2 uuruur30 minutenmin
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Amerikaans
Trefwoord: Lamsnek
Servings: 4
Equipment
BBQ met deksel (liefst een kamado)
Kernthermometer
Ingrediënten
Voor de marinade
3elDijon mosterd
3elOlijfolie
1elPaprikapoederzoet
1elChili poeder
1elOregano
1tlKnoflookpoeder
1elGrof zeezout
Voor het glazuur
4elHoning
2elRode wijn azijn
1Citroen
2elPlatte peterselie
1elTijm
Voor het Lam en de salade
800gramLamsnek filet
250gramTasty Tom tomaten of vergelijkbaar
1Komkommer
1elRode wijn azijn
4elOlijfolie
1Rode ui
1tlGedroogde oregano
1tlGerdroogde munt
Ingelegde groene pepers(optioneel)
150gramFeta(optioneel)
Instructies
Voorbereiding
Doe alle ingrediënten voor de marinade samen in een kommetje en roer goed door elkaar.
Smeer je lam met de marinade. Leg afgedekt in de koelkast en laat gedurende de nacht marineren.
Bereiding
Steek de BBQ aan met een platesetter en breng hem naar een temperatuur van 120 graden.
Maak ondertussen het glazuur door alle ingrediënten te mengen met het sap van een citroen.
Leg het lam op de BBQ, breng een kernthermometer aan en laat hem daar lekker liggen tot hij 46 graden is.
Smeer het lam in met het glazuur en laat het lam dan doorgaren tot 52 graden voor medium rare (hij zal tijdens het rusten doorgaren tot 54 graden).Voor medium laat je het lam liggen tot hij 54 graden is. Tijdens het rusten gaart hij door naar 55/56 graden
Haal het lam van de BBQ, pak hem eventueel in aluminiumfolie en laat minimaal 15 minuten rusten.
Maak ondertussen de salade. Snij de tomaten in stukken, de ui in halve ringen en de komkommer in schijfjes.
Maar de dressing, door rodewijnazijn te mengen met de olijfolie, gedroogde oregano en gedroogde munt. Breng op smaak met peper en zout. Maak eventueel af met ingelegde groene pepers en stukjes feta.
Snij de lamsnek ik mooie plakken en serveer met de salade. Lekker met frietjes erbij!
Notities
Let wel op, het is heel belangrijk om de juiste kerntemperatuur te bereiken. Hierdoor zal de werkelijke tijd op de BBQ flink kunnen afwijken. Dit recept kan je ook lekker maken met een ontbeende lamsbout of ander mooi stuk lam dat lang op de BBQ kan liggen. Vraag bij twijfel je slager om advies.