Deze Tex-Mex fajita salade heeft een heerlijke rokerige smaak door de paprika en geblakerde uien. Perfect als lunch of lichte avondmaaltijd
Ik ben gek op de Tex-Mex keuken! Vooral de crunchy zaken, zoals Taco’s, maar ook fajita’s heb ik vaak gemaakt. Soepen, gegratineerde tortillachips, en ga zo nog maar even door.
Vandaag heb ik me door de fajita’s laten inspireren en er deze Tex-Mex fajita salade van gemaakt. Lekker wanneer je geen zin hebt in fajita’s met wraps of voor de lunch. Ik zou willen zeggen, lekker makkelijk en snel, maar ik moet bekennen dat ik er langer mee bezig was dan ik had gehoopt. Ook is mijn ingrediënten-lijst flink gegroeid. Elke keer vond ik nog iets wat er wel lekker bij was.
In de basis is het een simpele lauwe salade. De paprika, ui en kip zijn lauw en niet super koud. Die leg ik op een bedje van sla en klaar ben je. Ware het niet dat deze tex-mex salades nog altijd komen met een zooi aan toevoegingen. Ik heb deze gebruikt:
- 1/4 Avocado per persoon
- Koriander blaadjes
- Tabasco
- 1 Eetlepel zure room
- Extra limoentjes om eroverheen te knijpen
Maar je kan natuurlijk nog veel meer bedenken wat hier lekker bij is. En kijk vooral ook goed in je voorraadkast of je nog iets hebt liggen wat er lekker bij is. Denk hierbij aan:
- Kidneybonen
- Mais
- Babymais
- Ingelegde jalapeños
- Gehalveerde tomaatjes
De dressing van deze salade is al helemaal simpel. Dat is de marinade van de kip die nog flink verhit is geweest bij de paprika’s. Voeg de marinade dus vooral op tijd toe bij de paprika en uien, want voor je eigen voedselveiligheid moet hij wel goed doorwarmen.
Tex-Mex salade
Ingrediënten
- 4 Kippendijen
- 1 Rode paprika
- 1 Gele paprika
- 1 kleine Ui
- 75 gram Romaine sla
- 1 tl Oregano
- 1 tl Komijn
- 1 tl Paprikapoeder (hot)
- 1 teen Knoflook
- 3 el Olijfolie
- 3 Limoenen
- 1 bos Koriander
- 1/2 Avocado
- 2 el Zure room
Instructies
Voor de kip
- Doe de kruiden met een uitgeperste teen knoflook samen met fijngehakte koriander in een kommetje. Doe hier 2 el olijfolie bij en het sap van 2 limoenen. Voeg de kip toe en laat een uur marineren.
- Laat de grillpan goed heet worden. Bak de kippendijen op hoog vuur gaar. Houd de rest van de marina achter.
- Haal de kippendijen uit de grillpan en laat ze rusten en afkoelen
Voor de paprika
- Snij de paprika in grove repen en het ui'tje in dikke ringen
- Zet een koekenpan op het vuur en laat warm worden.
- Bak de ui in 1 eetlepel olie bruin. Ze mogen best wat verkleuren en er mag zelfs een zwart randje ontstaan.
- Voeg halverwege de paprika toe en bak even mee.
- Voeg de overgebleven marinade toe en laat even goed doorkoken
Het bord opmaken
- Leg wat romaine sla op het bord
- Snij de kip in reeptjes en leg op de sla
- Leg de paprika's en uien ernaast
- Snij de avocado in reepjes en leg naast de rest
- Dresseer de salade met de olie en marinade uit de pan
- Serveer met de zure room, koriander en een halve limoen.