Deze Laksa staat binnen 20 minuten op tafel en is lekker vullend, gezond en met een flinke dosis spice!
Soms zou ik willen dat ik in Azië woonde. Welk land zou ik zo niet direct weten, maar ik zou er best wel passen denk ik. Tot ik me bedenk welke levensstandaard ze daar hebben en hoe hard mensen daar voor moeten werken. Dan ben ik blij met ons fijne Nederland.
De grootste reden waarom ik er wel zou willen wonen is niet het weer, maar het eten! Het is vaak lekker, vers, kruidig, pittig en vol smaak.
Die smaak in de Aziatische keuken hebben een perfecte balans tussen zoet, zuur, zout en umami. In de Aziatische keuken zijn ze dan ook erg goed in het opbouwen van smaak in hun gerechten. Voor Curry’s beginnen deze met een spice paste. Gevolgd door precies op de juiste momenten de juiste ingrediënten toevoegen zodat ze perfect op smaak zijn. Dan komen de afmakers zoals verse kruiden en citrus.
Deze laksa is wat dat betreft niet anders. Ik begin met een spicemix. Natuurlijk kan je die zelf maken… maar er is één probleem met deze spice mixen zelf maken. Je moet de boel super fijn krijgen en de ingrediënten zijn vaak niet vers en met de juiste kwaliteit voor handen.
Het goede nieuws is dat de spice paste die in de winkel liggen ook prima volstaan. Zeker als je een goeie Toko in de buurt hebt. Het voordeel van de kant-en-klare kruidenpasta’s is dat alle kruiden er super vers in zijn gegaan.
Mocht je toch liever zelf met je vijzel aan de gang willen gaan dan heb je het volgende nodig:
- 2 el fijngesneden verse galangal
- 1 el fijngesneden verse kurkumawortel
- 6 Kemiri noten
- 4 Sjalotten
- 3 tenen Knoflook
- 2 citroengras
- 1 tl gemalen komijn
- 2 kafir lime blaadjes (zonder nerven) fijngesneden, te vervangen door 1 tl limoen zest
- 5 chilipepers
- bosje koriander (blad en steeltjes)
- 0,5 tl garnalenpasta
- 2-4 el olie
Al deze ingrediënten doe je dan samen in de vijzel (of foodprocessor) en stamp, terwijl je langzaam ook de olie erbij doet, tot het een pasta wordt. Persoonlijk vind ik het de tijd, moeite en geld niet waard. Er zitten zoveel ingrediënten in die je standaard niet vers genoeg kan krijgen in de Nederlandse supermarkten. Vandaar dus de spice paste. Hoe je je kruiden ook wil doen, de rest van het recept is gelijk.
Laksa: curry kokos noodlesoep
Ingrediënten
- 1 el Olie
- 1 Spicepasta Laksa soep
- 200 gram Kippendij in kleine blokjes
- 250 gram Sugar snaps
- 100 ml Water
- 400 ml Kokosmelk
- 180 gram Noodles
- 1 Limoen
- Tauge
- 1 Rode peper in ringetjes
- 1 bosje Koriander
Instructies
- Kook de noodles volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking
- Zet een wok op hoog vuur met een klein scheutje olie
- Bak de stukjes kip kort aan en voeg dan de spice paste toe en bak deze een minuutje mee
- Voeg de sugar snaps toe en wok deze ook 2 minuten mee
- Voeg kokosmelk en 100 ml water toe en breng aan de kook. Laat dan 5 minuten sudderen
- Serveer met de noodles en garneer met een handje tauge, rode peper, korianderblaadjes en een partje limoen.