Heerlijke traditionele ragù voor over de pasta of makkelijk te verwerken in een lasagna. Maak grote hoeveelheden, zo heb je altijd een lekkere maaltijd klaar liggen.
Ik wordt altijd een beetje zenuwachtig als ik de laatste doos met Ragù uit de vriezer haal. Het is namelijk zo’n lekker recept, maar vooral ook zo makkelijk om te hebben liggen voor die drukke dagen. Je weet wel, de avondspits, waar je racet van je werk naar de opvang om je kinderen te halen. Vervolgens zo snel mogelijk richting huis. Omdat je net te laat bent met het eten zit je daar met 3 jengelende, ruziënde kinderen. Dan ben ik altijd zo verschrikkelijk blij als ik een portie ragu warm kan maken, beetje pasta erbij, misschien nog een komkommertje of salade en klaar ben je!
Ragù is eigenlijk een vrij algemene term voor een vleessaus gemaakt voor de pasta. In Italië zijn er vele verschillende varianten te vinden en elke streek heeft daar weer zijn eigen specialiteiten. Deze saus is gebaseerd op gehakt, maar er zijn ook recepten te vinden met stukken stoofvlees en zelfs recepten waarbij alleen de saus achterblijft. Het vlees wordt er dan uitgehaald en apart als hoofdgerecht geserveerd.
Nu dus eentje op basis van gehakt. Net wat kindvriendelijker dan met stoofvlees dus ze zitten gegarandeerd te smullen. Het is het lekkerst om een mengsel van verschillende gehakt soorten te nemen, meest logische combi is rund/varken, maar ook kan je lamsgehakt pakken. Dat is erg smaakvol.
Ik maak mijn tomatensauzen eigenlijk altijd op basis van tomaten uit blik. Zeker als het niet het tomatenseizoen is ben je beter af met blikken. Ik probeer altijd te letten op de kwaliteit. Zo neem ik liever hele tomaten, dan blokjes of pulp. De hele tomaten zijn vaak net wat smaakvoller. Echt top-of-the-line zijn blikken met Pomodoro San Marzano tomaten. Ze zijn super smaakvol en echt de moeite waard, maar ze zijn wel 4x zo duur als je standaard huismerk blik. Zeker als ik weer even op de centen let grijp ik toch ook vaak zat het huismerk.
Alleen tomaten en vlees maken samen met wat ui en knoflook al een prima basic tomatensaus. Wil je echt flink wat smaak aan de saus geven dat moet je de smaken echt goed opbouwen in je saus. Daarom begin ik de saus met spekjes (het liefst pancetta). Dat geeft veel smaak af en daarmee heb je een mooie basis voor de saus. Als je dit te vet vindt kan je dit ook overslaan en de boel aanzetten in wat olijfolie.
Groente of geen groente? Dat is altijd een flink debat in Italië en volgens mij doet elke stad en elke mamma het net weer anders. Jammer dus dat het lastig is om dat authentieke recept te pakken te krijgen, maar het voordeel is dus dat je eigenlijk niet mis kan gaan. In dit recept voeg ik fijngesneden bleekselderij en wortel toe. Deze geven een lekker zoetje aan de saus.
Ten slotte de drank. Tja, wij vinden het nooit zo’n probleem om drank in sauzen te verwerken die de kinderen eten. Een groot deel van de alcohol vervliegt toch, zeker als het lang suddert. Hier gaat dus een mooi glas wijn in. Mocht jij er wel problemen mee hebben dan kan je dit gewoon weglaten of eventueel vervangen door een beetje bouillon.
Pasta Ragù
Ingrediënten
- 750 gram Gehakt (1 of 2 soorten naar keuze, bijvoorbeeld half-om-half gehakt)
- 125 gram Pancetta of ontbijtspek
- 3 blikken Gepelde tomaten
- 1 el Tomatenpuree
- 2 Uien fijn gesneden
- 3 tenen Knoflook fijn gesneden
- 1 Winterpeen fijn gesneden
- 2 stengels Bleekselderij fijn gesneden
- 100 ml Rode wijn
- 4 blaadjes Laurier
- 1 handje Basilicum
- 30 gram Parmezaanse kaas + extra om over de pasta te raspen
Instructies
- Zet een grote pan op het vuur met een dikke bodem. Bak op een laag vuur de spekjes gaar.
- Voeg het gehakt toe en bak het rul en bruin. Schep al het vlees uit de pan en houd apart
- Fruit de ui aan in dezelfde pan, in het vet van het vlees. Voeg na 5 minuten de knoflook toe en bak kort mee.
- Voeg dan de wortel en bleekselderij toe en fruit ook even mee.Voeg na 5 minuten het vlees weer toe aan de pan.
- Mix de wijn met de tomatenpuree en voeg toe. Zet het vuur hoog en laat tot de helft inkoken.
- Voeg de blikken tomaat toe, samen met de laurier en scheur de basilicum erbij
- Rasp 30 gram parmezaanse kaas en voeg toe aan de saus en breng aan de kook.
- Draai het vuur laag en laat het geheel nu op een zacht pitje minimaal 2 uur stoven. Roer af en toe de saus even door. Breng op smaak met zout en peper.