Dit prei taartje is een heel makkelijk te maken voorgerechtje en ook nog eens lekker en relatief goedkoop.
Soms heb je gewoon iets lekkers nodig wat niet zo duur is. Dit recept is met maar 5 relatief goedkope ingrediënten lekker budgetvriendelijk.
In de basis voor dit prei taartje gebruik ik filodeeg. Het geeft namelijk heel snel en makkelijk een erg knapperige korst, die ook nog lekker dun is. Je hoeft dus niet zo te stuntelen met bloem en deeg. Alleen de filo velletjes in mooie vierkantjes snijden, in een muffinvorm doen en afbakken in de oven tot het mooi goudbruin is.
Deze taart heeft dus een bodem van filodeeg. Dat is toch ook wel een deeg dat je niet super lang in de oven wil laten staan. Daarom maak ik een vulling die eigenlijk al compleet gaar is. Nu schuif ik hem nog even in de oven om de geitenkaas te laten smelten, maar die stap zou je ook gewoon over kunnen slaan.
De vulling is eigenlijk niets meer, niets minder dan prei in halve ringetjes even aangebakken en dan een lepeltje crème fraîche erbij. Om het geheel net even iets spannender te maken bak ik ook een paar plakjes ontbijtspek uit en verkruimel die door de prei. Dat geeft net een lekkere bite en past ook goed bij de geitenkaas die er nog overheen gaat.
Die vulling schep je dan simpelweg in de filodeegbakjes. En als finishing touch komt er dan nog een plakje geitenkaas overheen. Omdat alles dus op dit punt al helemaal gaar is kan je hem zo serveren. Persoonlijk vind ik het nog lekker om het geheel heel even in de oven te schuiven. Dan smelt de kaas een beetje en dat ziet er wel zo lekker uit.
Nog wat filodeeg over? Maak dan deze schattige aardbeien bites.
Wat is jouw go-to budgetvriendelijke voorgerecht? Laat het me weten in de comments.
Prei taartje van filodeeg met geitenkaas en spek
Equipment
- Muffin bakvorm
Ingrediënten
- 4 vellen filodeeg
- 1 prei in halve ringen
- 5 plakjes ontbijtspek
- 2 el Crème fraîche
- 100 gram Geitenkaas
- Olijfolie
Instructies
- Ontdooi het filodeeg naar instructies op de verpakking
- Verwarm de oven voor op 175C
- Neem 3 vellen en snij deze in vierkantjes van 10 cm.
- Kwast deze in met olie en stapel er 4 op elkaar. Draai hierbij elke keer het volgende vierkantje 45 graden, zodat er een waaier van uitstekende hoekjes ontstaat.
- Duw in de muffinvorm en bak in 5 tot 8 minuten goudbruin in de oven. Haal ze er dan uit en laat afkoelen
- Voor de vulling bak je ondertussen de plakjes ontbijtspek uit in een koekenpan en leg ze op een keukenpapiertje om uit te lekken en knapperig te worden.
- Fruit de prei in een drupje olie tot deze mooi zacht is. Voeg dan de crème fraîche toe en verkruimel het spek erover. Breng op smaak met peper en eventueel nog een beetje zout
- Schep de prei vulling in het filodeeg taartje. Verkruimel wat geitenkaas erover en bak nog 5 minuten in de oven zodat de kaas een beetje smelt.