Mijn absolute favoriete eiergerecht staat bij ons met Pasen op onze ontbijttafel. En wel twee keer! Gewoon omdat het kan. Eieren gegaard in de oven, ook wel Oeuf en cocotte. Weer zo’n Franse klassieker!
Ondanks dat ik dit gerecht al jaren maak, ging het ook al jaren met regelmaat mis. Meestal waren de eieren nog lang niet gaar, terwijl de paastafel was gedekt, de eieren waren gevonden, de broodjes gebakken en er een peuter stond te springen om eten. Je kon dan kiezen, extreem snotterig eiwit of het eten nog 10 minuten uitstellen, een verdubbeling van je kooktijd.
Vorig jaar was mijn schoonmoeder zo lief om voor mijn verjaardag me het kookboek van Escoffier te geven. Fantastisch boek om te lezen als inspiratie. Hoe moet het ook al weer volgens de oude stempel. Natuurlijk is het een leerboek voor chefkoks en krijg je meestal de basis recepten in enorme hoeveelheden. 10 liter bouillon, altijd handig om te hebben, maar ik heb geen pan waar het in past of vriezer trouwens. Ook zijn het niet echt complete recepten, maar variaties op de basisrecepten. Heel leerzaam om zo de recepten te lezen, want je komt iets van de opbouw van al die klassieke recepten te weten.
Terug naar de ei’tjes. Het ging bij mij dut altijd mis, tot ik dit jaar in het boek van Escoffier het recept op ging zoeken. Het grote geheim is dat je de ramekins moet voorverwarmen. Ja, dat staat dus echt in geen enkel recept dat ik online heb gevonden! De kooktijd is verder wel afhankelijk van de grootte van je ei. Ik heb meestal grote eieren, maar wij hebben ook geen probleem met snotterige eieren. Met 10 minuten waren ze net wat gaarder dan ik ze zou willen hebben. Volgende keer pak ik dus 8 of 9 minuten en dan zijn ze perfect.
Dit jaar staat bij ons dus weer een Oeuf en cocotte op tafel met de paasbrunch. Wat staat bij jullie op tafel?
Oeuf en cocotte
Equipment
- Ramekins
Ingrediënten
- 4 Eieren
- 200 cl Crème fraîche
- Bieslook
- Peper en Zout
- Roomboter
Instructies
- Verwarm de oven op 180 C
- Verwarm de ramekins voor in een bak met heet water
- Meng de crème fraîche met wat fijngehakte bieslook, peper en zout naar smaak
- Vet de ramekins in met de boter
- Schep de crème fraîche in de ramekins en maak een klein kuiltje in het midden. Hier zal de eidooier in gaan liggen. Hoe beter je dooien in het midden ligt hoe beter de garing
- Breek je ei en laat hem voorzichtig in het kuiltje vallen.
- Doe de ramekins in een ovenschaal en vul met kokend water tot halverwege de ramekins (au bain marie)
- Bak de eieren in ongeveer 10 minuten gaar
- Serveer met wat toast.