Ga naar de inhoud

Gezouten karamelsaus in 10 minuten

Gezouten karamelsaus

Magische verdwijnende gezouten karamelsaus! Heerlijk voor over ijs, taart, door de kwark of yoghurt of zo met een lepeltje. En het fijne is, hij is met 10 minuten klaar.

Voor mij is karamel dus echt net crack. Elk goed voornemen verdwijnt bij de eerste hap van deze karamelsaus. Stom genoeg maak ik altijd zo veel dat ik de helft nog in de koelkast heb staan voor een andere dag. De dagen erna loop ik dan ook vaak gedachteloos langs die bewuste koelkast met een lepeltje in mijn hand. Echt sleeeeeeeeecht!

Deze karamelsaus is zo gepiept. Het grootste gevaar is dat de karamel doorslaat. Dan wordt hij een beetje bitter. Als je snel genoeg bent kan je hem nog wel eten, maar als hij echt doorslaat is het een kwestie van opnieuw beginnen. Wat voor mij altijd heel belangrijk is bij het bereiden van deze karamelsaus? Mijn neus! Dat is namelijk de enige manier waarop ik kan merken of de karamel te ver is gegaan. Tussentijds proeven is namelijk absoluut niet mogelijk. Dan heb je geheid een brandwond te pakken. Suiker begint pas te karameliseren bij 160 graden. Lekker als het ruikt, blijf er dus vooral vanaf!

Doordat ik begin met een eetlepel of 2 stroop, karameliseert de rest van de suiker net wat sneller dan wanneer je met alleen suiker begint. Je hebt namelijk iets van vocht dat de boel helpt met smelten. Het enige nadeel is dat je niet moet uitschieten met de stroop, want dan heb je teveel stroopsmaak in je karamel. Een andere truc hiervoor is een drupje water bij de suiker doen en dan langzaam te verhitten.

Om te eindigen met een lekkere romige saus maak ik hem altijd af met boter en room. Dat maakt het extra lekker romig en houd de boel “vloeibaar” als het afgekoeld is. Ook zou je wijnsteenpoeder of citroensap kunnen toevoegen, dan behoud je een vrij pure karamelsaus. Zou ik niets toevoegen krijg je 1 blok keiharde suiker. Leuk om voordat het is afgekoeld mooie decoraties van te maken, maar een lekkere saus wordt het dan niet.

Wil je trouwens een meer “volwassen” karamelsaus, kan je hem ook mengen met whiskey, cognac, bruine rum of andere sterke drank.

Dan het zout. Je hoeft het natuurlijk niet toe te voegen, maar dan is het geen gezouten karamelsaus meer natuurlijk. Zoet en zout maakt samen wel een hele toffe smaakcombinatie, daarom gooi ik er altijd op zijn minst één goeie theelepel doorheen. Soms zelfs flink meer, als dat beter past bij waar ik de saus voor ga gebruiken. Voor over de cheesecake bijvoorbeeld, was 1 theelepel wel voldoende, want de kaas heeft ook al iets hartigs. Voor over vanille ijs daarentegen gooi ik makkelijk het dubbele in de saus. Het is een kwestie van smaak en voorkeur. Bedenk je altijd goed, als het erin zit, kan het er niet meer uit! Dus begin met een klein beetje en voeg meer toe als nodig.

Vergeet niet dat deze saus koud anders smaakt dan wanneer hij warm is. De suiker en zout combinatie wordt intenser wanneer de saus warm is. Ga je hem koud serveren, wat ik meestal doe, kan je dus ook net wat meer zout gebuiken.

Gezouten karamelsaus

Romige karamelsaus op smaak gebracht met zout
Bereidingstijd10 minuten
Totale tijd10 minuten
Gang: Nagerecht
Porties: 6

Ingrediënten

  • 1 el Keukenstroop
  • 50 gr Suiker
  • 50 gr Bruine suiker
  • 50 gr Roomboter
  • 100 ml Slagroom
  • 1 tl maldon zout

Notities

Maldon zout is een zeezout in vlokkenvorm. Maldon zout is vrij makkelijk verkrijgbaar en staat tegenwoordig gewoon in de supermarkt. In het zoutschap. 
Dit zout lost vrij makkelijk op in de karamel. Heb je het niet en gebruik je het ook nooit, dan kan het ook door gewoon zeezout vervangen worden. Daarnaast is Maldon een heel fijn zout om vlak voor het serveren mee te zouten. Het is namelijk dun en knapperig, waardoor het makkelijk eet en het is zichtbaar en daardoor decoratief. 
Gezouten karamelsaus
Gezouten karamelsaus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept