Fantastisch smaakvol bijgerecht of heerlijke lichte lunch. Deze gegrilde aubergines met knoflooksaus en koriander zijn snel gemaakt, vol van smaak en ook nog eens super gezond.
Ik vond aubergines altijd vies. Echt heel vies!
Ergens in de jaren 90 wisten we met zijn allen volgens mij ook nog niet echt wat je met die dingen moest doen. Ze kregen altijd een beetje rare structuur, sponzig en glibberig en snotterig tegelijk. Als je dat combineert met een niet echt fantastische smaak, snap je dat mijn mening over aubergines niet echt positief was.
Ik was dan ook niet super blij toen mijn man voorstelde om gegrilde aubergines op de BBQ te gaan maken. Ik had al een back-up klaar staan, maar dat was absoluut niet nodig. Het was heerlijk. Hij had ze snel gegrild met wat peper en zout en daarna bestrooid met koriander, gedroogde chili vlokken en feta. Super smaakvol.
Sinds die dag ben ik om. Ik durf weer wat vaker aubergines te kopen en wat van te bakken… of beter gezegd te koken of te grillen of te poffen. De dagen van glibberige, sponzige en snotterige aubergines zijn voorbij. Fijn want ik vind aubergines altijd zo mooi om te zien. Mooi glanzend en in allerlei vormen en kleuren.
Soms koop ik wel eens groente gewoon omdat ze te mooi zijn om te laten liggen. Dat gebeurde mij ook met deze aubergines. Dit keer van die mooie paars wit gestreepte aubergines. Ze waren ook nog in de aanbieding. Ik zou ze vast wel ergens kunnen gebruiken. In dit geval waren mijn ogen duidelijk te groot voor onze magen. Deze prachtige aubergines lagen dus al een dikke week ongebruikt in mijn groentela. Zonde! Dus toen ik wat zhoug en knoflooksaus overhad van de falafel ging er een lampje branden. Het was een goed moment om deze aubergines op de grillplaat te leggen. Kort en heet grillen, en dan vrij simpel de sauzen eroverheen smeren, samen met wat grof zout en chili vlokken. Het was een heerlijke lunch!
Voor mij was dit dus een gezonde lunch, heerlijk! Een groot voordeel van thuiswerken zijn die lekkere (gezonde) thuiswerk lunches. Maar hou je niet zo van warm lunchen? Of uitgebreid kokkerellen voor je middagmaal. Het is ook een fantastisch groente gerecht. Dan is dit lekker met een gegrilde spies of een gekruide en gegrilde kip. Omdat de aubergines al zo lekker zijn, kan je de rest lekker simpel houden!
Gegrilde aubergine met knoflookyoghurt en zhoug
Equipment
- Keukenmachine
Ingrediënten
- 2 tot 4 Aubergines
- Gedroogde chili vlokken naar smaak
Zhoug
- 60 gram Koriander
- 30 gram Peterselie
- 6 Groene Chilipepers
- 0.5 tl Kardamom
- 1 tl Gemalen komijn
- 0.5 tl Zout
- 1 Limoen
- 5 el Olijfolie
Voor de knoflookyoghurt
- 125 gr Griekse of Turkse yoghurt
- 2 tenen Knoflook
- 30 gram Bladpeterselie
- 30 gram Koriander
- 1 Groene peper
- 1 tl Gemalen Komijn
- 0.5 tl Kardamom
- 1 Limoen
Instructies
Voor de Zhoug
- Doe alle ingrediënten in de keukenmachine en maal fijn
- Doe de zhoug in een kommetje
Voor de knoflooksaus
- Doe alle ingrediënten, behalve de yoghurt in de keukenmachine en maal fijn.
- Voeg de yoghurt toe aan de kruiden en pulseer nog een paar keer om alles goed te mengen.
- Doe de saus in een kommetje
Voor de aubergine
- Zet een grillpan op het vuur en laat goed heet worden
- Snij ondertussen de aubergines in dikke plakken van ongeveer 2 cm
- Leg de aubergines in grillplan en bak 2 a 3 minuten per kant
- Breng op smaak met peper en zout
- Leg de aubergines op een bord met een lepel van de knoflookyoghurt en de zough. Besprenkel met gedroogde chili vlokken.