Dit is een recept voor heerlijke authentieke falafel. Lekker met een pita brood of in een salade.
Wie kent het niet. Falafel! Heerlijk vind ik het. Het enige dat ik altijd jammer vind is dat ik nog 3 dagen lang knoflook aan het opboeren ben. Dit is een van de eerste recepten waar ik dat niet zo’n probleem vindt. Zo lekker is dit recept.
De Kikkererwten
Dit recept begint met gedroogde kikkererwten. Deze moeten minimaal 8 tot 12 uur weken, voor je ze verder kan verwerken. Het is dan ook belangrijk om goed op tijd te beginnen. Planning is everything zegt men wel eens en dat is zeker waar bij het maken van Falafel. Het liefst begin je daarom de avond tevoren. Je doet dan de kikkerertwen in een grote bak en zet ze goed ruim onder water. Dan maak ik elke keer weer dezelfde fout. 200 gram gedroogde kikkererwten ziet er uit als weinig… veel te weinig. Elke keer weer gooi ik er nog een grammetje of 50 bij en elke keer heb ik veel te veel falafel.
De volgende dag is het een kwestie van goed spoelen, een beetje droog maken en alles samen in een keukenmachine fijn laten draaien. Het moet een zanderige textuur krijgen. Dan gaat het kikkererwtenmeel erbij, samen met wat baksoda, en dan zou je er mooie balletjes van moeten kunnen draaien.
Ik meestal ervoor om de falafel te bakken in een goeie laag olie. Je kan ze ook roosteren in de oven. Eigenlijk hoor je ze te frituren en dat kan met dit mengsel ook. Gebruik je erwten uit een blik dan vallen ze uit elkaar als je ze wil frituren.
Falafel serveren
Als ik falafel eet, eet ik ze het liefst op een pita. Deze keer had ik een griekse flatbread style pita van de sligro, super makkelijk. Even ontdooien en in een minuutje warmen en klaar zijn ze. Ook de old-school supermarkt pita’s zijn lekker. Natuurlijk kan je ook los met wraps, check dan vooral de libaneese flatbreads. Die zijn tegenwoordig best goed te krijgen en super lekker. Ook kan je mooie maaltijd salades maken, waarbij je de falafels als soort topping eroverheen doet.
Wat nooit mag ontbreken bij deze falafels is huisgemaakte knoflooksaus en zhoug. De laatste heb ik recent ontdekt en het is een soort pittige koriander pesto. Super, maar dan echt super lekker. Het recept vindt je hier voor de zough en hier voor de knoflooksaus.
Falafel
Equipment
- Keukenmachine
Ingrediënten
- 200 gram Gedroogde kikkererwten geweekt
- 1 ui grof gesneden
- 60 gram Bladpeterselie grof gesneden
- 30 gram Korianderblad grof gesneden
- 1 Groene chili peper grof gesneden (of serrano of jalapeño)
- 2 tenen Knoflook
- 1 tl Gemalen komijn
- 1 tl Zout
- 1/2 tl Kardamom
- 1/2 tl baksoda
- 2 el Kikkererwtenmeel
Instructies
- De avond van tevoren, week de kikkererwten in een grote bak met water. Ze worden 2 tot 3 keer zo groot, dus neem een ruime kom en ruim water
- Was de gewelde kikkererwten in een vergiet en doe ze in de keukenmachine
- Voeg de ui, peterselie, koriander, chili, knoflook, komijn en zout toe. Hak de boel fijn tot het lijkt op grof zand.
- Doe de mix over in een kom en voeg de kikkererwtenmeel en baksoda toe. Meng goed door elkaar en zet vervolgens in de koelkast. Laat het daar minimaal 30 minuutjes staan.
- Zet een pan op het vuur en laat de olie heet worden. Maak balletjes of schijfjes van het mengsel en leg deze in de pan. Bak om en om krokant en goudbruin. Leg op een keukenpapiertje.