De ultieme klassieker! Crème Brûlée! Romig, zoet, vanille, knapperig laagje karamel. Heerlijk!
Het is een van de favoriete gerechten van mijn man. Jeetje, je zou bijna denken dat ik zelf geen favoriet eten heb, maar dat is natuurlijk niet waar. Ik ben dan weer geen superfan meer van nagerechten. Mijn favorieten zitten meestal in de categorie voor- en hoofdgerechten.
Terug naar mijn man. Welk restaurant we ook komen, als het op de kaart staat, wordt het besteld. Het liefst de oerdegelijke franse variant met vanille. Als het moet is een crema catalana ook zeker een optie. Waar ik nog wel houd van avontuurlijke toevoegingen aan de custard, hoef je daar bij mijn man mee aan te komen. Vanille en iets anders is godslaster.
Natuurlijk is het prima om in de supermarkt een kant-en-klaar bakje te kopen, deze te branden en voor te schotelen. Scheelt je veel tijd en waarschijnlijk ook nog eens geld. Ik vind het juist wel wat hebben om lekker van scratch te beginnen aan zo’n klassieker.
In de basis is het super simpel, men neme room of room met melk, afhankelijk hoe rijk je hem wil hebben. Trek de room met een vanillestok op een zacht vuurtje om de vanille echt te laten knallen. Klop de eieren en de suiker. Voeg beide bij elkaar en zet het au-bain-marie in de oven.
Er is wel één ding waar je goed op moet letten bij het maken van Crème Brûlée. Je mag nooit nooit nooit het mengsel te heet laten worden als de eieren doorheen zitten. Doe je dat toch heb je een super duur en super raar roerei in een plasje room. Zonde dus!
Is je baksel uit de oven, dan is het zaak om het goed af laten koelen. De custard moet namelijk koud zijn onder het knapperige laagje karamel. We besprenkelen de boel met suiker, niet te veel, en dan gaat de vlam erin. Vroeger Crème Brûlée ijzers. Ziet er fantastisch uit, maar ik heb geen open vuur waar ik een ijzer in kan laten gloeien.
Je kan natuurlijk van die schattige Crème Brûlée branders kopen, zoals deze of deze. Toch zeker 10 jaar geleden heb ik echter de tip gekregen om gewoon naar de bouwhandel te gaan en daar een brander te kopen. Deze doet het nog steeds en zit ook nog steeds op mijn eerste tank. Misschien moet ik dit vaker gebruiken in de keuken. Mocht je tips hebben om te koken met een gasbrander, ik hoor het graag!
Crème brûlée
Equipment
- 4 ramekins
Ingrediënten
- 5 Eidooiers
- 300 ml Room
- 200 ml Volle melk
- 1 Vanillestokje
- 100 gram Kristalsuiker
- 6 el Rietsuiker
Instructies
- Verwarm de oven voor op 150 graden
- Zet een pan met een dikke bodem op het vuur met de melk en de room. Snij de vanillestok door de lengte door en schraap alle zaadjes uit de boon. Voeg deze zaadjes en het stokje toe aan de melk en warm het een paar minuten door.
- Klop ondertussen de eidooiers met de kristalsuiker tot een bleke schuimende massa.
- Haal het vanillestokje uit de room en schenk deze al roerend, langzaam bij het ei. Begin eerst met een klein scheutje en voeg dan steeds meer toe. Goed roeren tot het mengsel iets dikker lijkt te worden.
- Schenk de mix door een zeef in de ramekins. Zo weet je zeker dat er geen eistolsels in je Crème brûlée zit.
- Plaats de ramekins in een ovenschaal en vul de ovenschaal tot halverwege de ramekins met heet (niet kokend) water. Zet het geheel voorzichtig in de oven en bak de creme 30 tot 40 minuten
- De creme is klaar als hij voor een groot deel gestold is. Haal de ramekins dan uit de oven en laat ze afkoelen op het aanrecht. Zodra ze koud genoeg zijn kan je za afdekken met wat folie en in de koelkast laten afkoelen. Laat ze echt goed koud worden, dus minimaal 2 uur.
- Tijd om te serveren. Haal de ramekins uit de koelkast. Doe een laagje rietsuiker op de creme, 1 tot 1,5 eetlepel is genoeg. Pak je brander en karameliseer de suiker. Serveer direct.