Een echte familie favoriet. Fried rice oftewel gebakken rijst. Simpel, snel en vol met groenten. De perfecte doordeweekse maaltijd.
Dit is echt een fantastisch gerecht om kliekjes en restjes te verwerken. De lekkerste gebakken rijst maak je namelijk met overgebleven rijst. Combineer dit met wat willekeurige groenten die in je kast liggen. Doe daar wat spullen bij die je standaard in je voorraadkast hebt staan. Boem! Je hebt een heerlijke voedzame gezonde maaltijd.
Rijst bewaren
Ok dit gerecht begint, het liefste, met oude overgebleven rijst. Super handig, want als je op de ene dag rijst eet, kan je de portie gewoon verdubbelen en in dit recept verwerken. Nu is het zo dat je wel even moet oppassen met het bewaren van rijst. De rijst moet namelijk binnen 2 uur de koelkast in om voedselvergiftiging te voorkomen. Daar kan je het 2 dagen bewaren of maximaal 3 maanden in de vriezer.
In rijst en alle andere granen (dus ook pasta), leeft namelijk de Bacillus Cereus bacterie. Een onvriendelijk ding dat toxines afgeeft die braken en/of diaree veroorzaken. De bacterie zelf gaat bij verhitting dood (75 C) maar de sporen blijven leven. En die zorgen ervoor dat er vrolijk een nieuwe kolonie Bacillus Cereus aan de slag gaat om toxines toe te voegen aan je rijst. Gelukkig is het wel een milde variant van voedselvergiftiging, maar alsnog erg onsmakelijk.
Nog meer restjes opmaken
Naast overgebleven rijst is dit ook fantastisch om restjes groente in te verwerken die zijn overgebleven van een andere dag. Ik merk dat ik vaak groente koop en deze niet helemaal opmaak. Als ik niet van te voren iets bedenk om die groente op te maken, kan ik ze gegarandeerd in de groene bak dumpen. Dat is natuurlijk zonde, dus maak ik er liever fried rice van. Mijn favorieten in dit gerecht:
- Sugar snaps
- Paprika (welke kleur dan ook)
- Kool (spitskool, chineese kool, witte kool, etc)
- Wortel / winterpeen
- Spruitjes
Vaak moet ik er dan wel weer wat bijkopen dat de boel lekker afmaakt of omdat ik net te kort kom. Iets als tauge of erwtjes (uit de vriezer).
Ook een vega optie
Meestal gooi ik hier geen vlees doorheen, dus denk ik altijd al snel dat ik hem vegetarisch heb gemaakt. Ben dan weer super trots op mezelf, want ik merk dat ik moeite heb met vaak genoeg vegetarisch koken. Maar ik gooi er eigenlijk altijd wel vissaus doorheen en soms ook oestersaus. Nu zijn beide natuurlijk verre van vegetarisch, maar voor niet vegetariërs makkelijk te vergeten.
Zit er een strikte vegetariër aan tafel moet je dit recept wel even aanpassen. De sauzen kan je dan vervangen door vegetarische opties. Zie hier een recept voor vegan vissaus. Oestersaus kan je vervangen door een bospaddenstoelenbouillonblokje (mooi scrabblewoord!). Natuurlijk kan je ook creatief met je voorraadkast omgaan en bijvoorbeeld meer hoisin en sojasaus toevoegen.
Fried Rice – gebakken rijst
Equipment
- Wok of hapjespan
Ingrediënten
Voor de rijst
- 750 gram Gekookte afgekoelde rijst (van 250 gram ongekookte rijst)
- 2 Paprika's in kleine blokjes
- 250 gram Sugar snaps in kleine stukjes
- 1 Winterpeen in kleine stukjes
- 1 Rode ui in partjes
- 6 Eieren
- 2 el Olie om te wokken
Voor de saus
- 2 el Sojasaus
- 2 el Hoisin saus
- 1 el Pruimensaus (optioneel)
- 1 el Oestersaus
- 1 tl Sesamolie
Instructies
- Doe alle ingrediënten voor de saus bij elkaar in een kommetje
- Zet de wok op het vuur en laat goed heet worden
- Voeg de ui toe en roerbak 1 minuut. Voeg de winterpeen toe en roerbak nog een minuut. Voeg dan de sugarsnaps toe en roerbak 1 minuut
- Voeg de rijst toe en roer het geheel goed door. Het lekkerst wordt de rijst als je hem even laat "aanbranden", dus wok heet laten en minder roeren. Warm de rijst zo'n 5 tot 8 minuten mee en roer nog maar af en toe.
- Bak ondertussen 4 spiegel eieren. Zet een koekenpan op het vuur, olie erin en heet laten worden. Breek een ei direct boven de pan en bak op heet vuur tot het eiwit gestold is. Herhaal met de 3 overgebleven eieren
- Breeg 2 eieren in een kommetje en roer snel los met een vork
- Schuif de rijst een beetje opzij en voeg de eieren toe. Roer het geheel goed door elkaar en laat nog even warmen.
- Voeg de saus toe en laat nog even kort doorwarmen. Schep in grote kommen en leg er een gebakken ei op.