Ga naar de inhoud

Tarte au Citron | Citroentaartje

Tarte au citron of citroentaart

Citroen! Een van mijn lieveling ingrediënten. Zeker als we het hebben over zoetigheid. Er zijn dan weer weinig baksels die zo lekker zijn als deze Tarte au Citron of in het Nederlands Citroentaart!

Tja, ik heb het volgens mij al wel vaker gezegd, ik houd van de klassieke keuken. Deze Tarte au Citron komt dan ook uit de klassieke franse patisserie. Als ik zelf bedenk om taarten te gaan bakken, wat ik dus bijna nooit doe, kom ik al snel op deze uit. Hij heeft namelijk alles wat ik lekker vind in taart. Hij zoet, romig, zuur en bros.

Je hoeft bij mij dan ook niet aan te komen met nog een Merengue op de taart. Mooi! Ook klassiek frans, maar het verstoord voor mij de balans tussen zoet en zuur. Misschien is een keer uitproberen met een minder zoete vulling.

Het meest lastige van dit recept is het goed krijgen van de bodem. Deze moet bros zijn en mooi kruimelen. Hij mag niet te dik zijn en ook niet te zoet, wat het moet een mooie tegenhanger zijn van de zoetzure vulling. Ik heb al eerder in dit recept van tarte a l’oingion beschreven hoe ik een hartige variant maak van deze bodem. Het principe is hier precies hetzelfde, alleen dan met wat suiker in het deeg.

Die brosse crunch in de bodem krijg je alleen door het deeg goed koud te houden. Zo min mogelijk kneden met je warme handen en tussendoor goed koelen en rusten.

Ik mix het deeg daarom voornamelijk in de foodprocessor. Pas als het allemaal samenkomt haal ik het eruit en kneed het snel door met mijn handen. Snel in de folie en rusten in de koelkast.

Dan dun uitrollen en in de vorm leggen. Dat is altijd een gehannes. Het brak vaak bij mij wanneer ik het op wilde pakken en in de vorm wilde leggen. Of ik het nou om mijn deegroller heen wikkelde of niet. Tot ik een keer de tip las om uit te rollen op de bodem (moet wel uitneembaar zijn, zoals deze of deze). De losse bodem leg je op een bakpapier en daarop het deeg. Rollen maar. Zodra hij dun genoeg is om de bodem door het deeg te zien (en je voldoende hebt voor een randje), ben je klaar met rollen. Vouw de randjes losjes naar binnen. Leg de bodem weer in zijn vorm en vouw de boel weer uit.

Tarte au Citron | Citroentaart

Heerlijk frisse citroentaart
Voorbereidingstijd2 uur
Bereidingstijd30 minuten
Totale tijd2 uur 30 minuten
Gang: Nagerecht, Taart
Keuken: Frans
Porties: 8

Equipment

  • Foodprocessor

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 175 gram Bloem
  • 100 gram Koude boter
  • 25 gram Poedersuiker
  • 1 Eidooier
  • 1 el Koud water

Voor de vulling

  • 5 Eieren
  • 125 ml Slagroom
  • 225 gram Kristalsuiker
  • 4 Citroenen Sap en zest

Instructies

  • Doe de bloem, boter en suiker in een foodprocessor en pulseer tot je een broodkruim-achtige substantie hebt.
  • Voeg de eidooier toe en het water. Pulseer tot het een bal begint te vormen. Haal het uit de foodprocessor en kneed het snel tot een bal. Wikkel in folie en leg 15 tot 30 minuten in de koelkast
  • Leg een bakpapier op je aanrecht, plaats daarop de onderkant van je bakvorm. Rol het deeg uit tot je de bakvorm door je deeg heen kan zien en je een ruime rand hebt. Vouw voorzichtig de rand naar binnen en plaats de bakvorm terug in zijn rand. Vouw de rand weer terug en druk voorzichtig aan. Prik het deeg zachtjes in met een vork.
  • Dek het deeg af met folie of bakpapier en zet 30 minuten in de koelkast of vriezer. Verwarm je oven voor op 200 C.
  • Haal je deeg uit de koelkast en vul met bindbakbonen. Bak de vorm in 12 tot 15 minuten gaar. Haal uit de oven en verwijder de bonen en de folie. Zet nog eens 10-12 minuten in de oven tot hij goudbruin en droog is. Laat afkoelen terwijl je de vulling maakt
  • Voor de vulling. Breek de eieren boven een grote kom en klop los. Voer de room, suiker en het sap en rasp van de citroen toe en roer tot de suiker is opgelost. Probeer zo min mogelijk lucht in de mix te krijgen.
  • Doe de taartbodem in de oven en schuif bijna helemaal erin. Schenk dan langzaam en voorzichtig de vulling in de bodem. Bak het geheel in 30 tot 35 minuten gaar. De vulling moet net aan gestold zijn. Laat afkoelen.
Tarte au citron of citroentaart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept