Ga naar de inhoud

Panna cotta van karnemelk met blauwe bessen

Panna Cotta van Karnemelk en Blauwe bessen

Panna cotta, letterlijk betekent het gekookte room. Een heerlijk zacht nagerecht uit Italië. Dit recept is met karnemelk en blauwe bessen, waardoor hij heerlijk fris is.

Mensen te eten geven is wel een van mijn favoriete bezigheden. Niets leuker dan weken plannen, groots inkopen en dan weer dagen in de keuken staan. Sinds we kinderen hebben is de tijd echter beperkt en ook de waardering voor complexe gerechten is wat lager. Ik hoor toch regelmatig bah! BIES!! Of onze jongste laat weer eens zien hoe goed ze kan mikken en keilt zo haar eten op jouw bord.

Wie er heeft ook nog de tijd om uren te kokkerellen terwijl de kinderen het huis afbreken. Ik houd het daarom de afgelopen 5 jaar op wat simpelere kost. En deze Panna cotta is wel heel makkelijk en snel te maken. Het is zacht en zoet genoeg voor de kids om ze te waarderen en voor ons interessant genoeg dat je een lekker nagerecht hebt gehad.

Voor mij is Panna cotta ook zo’n klassieker. Gekookte room is de letterlijke vertaling. Het lastige van panna cotta is de hoeveelheid gelatine die je toevoegt. Hoe minder hoe beter voor de smaak en textuur, maar je wilt hem ook nog storten. Tenminste, dat staat wel zo charmant. Na het storten moet het een ernstig wiebelend geheel zijn.

Er zijn vele basis recepten die je kan volgen. Ik kom altijd weer terug op het basis recept van Paul Hollywood (je weet wel, van Great British Bake-off). Hij neemt wel shocking weinig gelatine voor de hoeveelheid vocht, maar het is wel zo lekker zacht. Om de boel stijf genoeg te krijgen dat je ze kan storten heb je wel echt minimaal een uur of 6 koelkast tijd nodig. En dan nog lukt het de ene keer wel en de andere keer niet.

Gelukkig zijn ze ook lekker om uit hun vormpje te lepelen. Dat is mij ook vaak zat overkomen. Wil je net wat meer zekerheid dat je de panna cotta’s kan storten, gebruik dan 3,5 tot 4 blaadjes gelatine.

Anyways. Onderstaand mijn recept. Wat is jouw favoriete Panna cotta smaak? Laat het me weten in de comments.

Karnemelk Panna Cotta

Makkelijke panna cotta van karnemelk met blauwe bessen.
Voorbereidingstijd15 minuten
Totale tijd15 minuten
Gang: Nagerecht
Keuken: Italiaans
Porties: 6

Ingrediënten

  • 300 ml Karnemelk
  • 300 ml Slagroom
  • 80 gram Suiker
  • 1 Vanillestokje
  • 1 Steranijs
  • 50 gram Blauwe bessen
  • 2,5 blaadjes Gelatine

Instructies

  • Zet de room en de suiker samen met een vanillestokje en een steranijs op het vuur. Pak hiervoor een pan met dikke bodem. Breng het geheel aan de kook en zet het vuur dan laag om de suiker op te lossen en de smaken te laten loskomen.
  • Week de gelatine en koud water
  • Als de gelatine zacht is geworden knijp je hem uit en los hem op in de room
  • Doe de karnemelk in een grote maatbeker.
  • Haal de vanillestok en steranijs uit de room en giet de room bij de karnemelk en roer goed door
  • Verdeel de bessen en het mengsel over 6 vormpjes, ik pak meestal koffieglazen, en zet ze minimaal 6 uur in de koelkast
  • Om te serveren haal de panna cotta's uit de koelkast en houd even in een bakje met warm water. Snij eventueel de randen los. Zet ze op zijn kop op een bord en schud tot je de panna cotta eruit ziet komen. Verwijder voorzichtig de vormpjes van de panna cotta. Serveer meteen.
Panna cotta met karnemelk en bosbessen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept