Het kan eigenlijk niet meer toch? Een frituurpan aanslingeren, een zooi kant en klaar frieten erin kwakken en dit je kinderen voorschotelen. Op naar de huisgemaakte knapperige ovenfrietjes!
Helaas merk ik dat het toch regelmatig doe. Ik houd van alles aardappel, koken, stampen, pureren, in een salade, poffen, gebakken, uit de oven, met room, met kaas. You name it en ik vind het heerlijk! Maar manlief is er niet zo van. Hierdoor komen aardappelen toch vaak uit de oven. Of in frietvorm uit de ouderwetse frituurpan. Niet super gezond, maar gekookte piepers met een lepeltje jus is dat toch ook niet, is dan maar het excuus.
Nu heb ik natuurlijk wel een monster gekweekt hierdoor. De kinderen zijn helemaal lijp van frietjes. Frietjes met mayo en ketchup wel te verstaan. En dat kan dus, vind ik, echt niet meer. Mijn lievelingen zijn dan gezegend met de slanke bouw van mijn man, ik goei hier toch echt van dicht.
Aan mij dus de schone taak om een alternatief te verzinnen voor die frituurpan. Natuurlijk kan ik gaan voor de air fryer of variant daarop, maar die vind ik vaak net niet lekker. Ik heb dan ook (nog) geen air fryer. Daarom ga ik eerst mijn oplossing zoeken in mijn oven. Kant-en-klare ovenfrieten bestaan er natuurlijk maar zat. De reden waarom je ze kant en klaar uit de oven kan halen is omdat er in wezen een soort frituurvet laagje om de aardappels is gelegd. Ze frituren daardoor letterlijk in hun eigen jasje. Ook niet super smakelijk
Experiment huisgemaakte ovenfriet is geboren. Ik volg de stappen van huisgemaakte friet en in plaats van in de frituur schuif ik ze in de oven. Het grote voordeel is dat ik meer keuze heb in de vetsoort die ik gebruik. In dit geval olijfolie. Net wat meer smaak dan de meeste frituurvetten.
De grote truc van knapperige frieten is het 2x frituren. Eerst op lage en daarna hoge temperatuur. Deze passen we ook gewoon hier toe. Eerst op een lage temperatuur in de oven en daarna nog een stuk zo heet als je oven kan.
Ook belangrijk is om ervoor te zorgen dat je één laag frietjes hebt en dat de aardappels elkaar zo min mogelijk raken. Voor het gemak leg ik er nog een herbruikbaar bakpapier onder, maar dat hoeft niet perse.
Met je eigen ovenfrietjes heeft het ook net wat meer zin om te experimenteren met het toevoegen van kruiden en specerijen. Kijk hierbij waar je de patatjes bij serveert. Rund, denk dan aan rozemarijn of tijm. Varkentje? Kies dan venkelzaadjes. Een visje vraagt dan weer eerder voor iets subtielers, zoals gedroogde oregano.
Het resultaat van experiment ovenfrietjes was geen onverdeeld succes. Echt naar frieten smaken ze nog altijd niet. Jammer! Maar de kinderen aten ze wel super goed! Waarschijnlijk omdat de vorm zo herkenbaar was. Helaas uiteraard wel weer met mayo en ketchup, maar het is een stap in de goede richting.
Zelfgemaakte ovenfrietjes
Equipment
- Ovenpapier
Ingrediënten
- 400 gr Aardappelen Kruimig en extra groot
- Olijfolie spray
Instructies
- Schil de aardappelen (tenzij je van frieten met een jasje houd). En snij ze eerst in plakken en dan in repen. Maak ze vooral niet te dun, dan zullen ze vooral verbranden.
- Week de frietjes in een grote bak met water. Minimaal 30 minuten, maar langer kan geen kwaad. Alle overtollige zetmeel weekt zo uit de frieten, waardoor ze knapperiger worden.
- Haal de aardappelen uit het water en droog ze af met een oude theedoek
- Verhit de oven voor op 180 graden
- Maak een bakplaat klaar met bakpapier en leg de frietjes er zo op dat ze elkaar niet raken.
- Spray de frieten met een beetje olijfolie, besprenkel met zout en eventueel wat peper. Dit is ook de plek om los te gaan met andere passende kruiden.
- Schuif in de oven en zet de timer op 15 minuten
- Zet de temperatuur nu op 250 graden en laat de frieten in 15 tot 20 minuten knapperig en bruin worden.