Dit is een oude favoriet bij ons thuis. Kabeljauw met Italiaanse kruidenkorst. Ik maakte hem voor het eerst zo’n 15 jaar geleden. Ik kom toch ook keer op keer weer terug bij dit recept. Visje, beetje sla en soms een frietje erbij. Nu zo’n 15 jaar later is het nog altijd een succesnummer. Zelfs de kinderen (en dat zijn een partij lastige eters) likken hun vingers hier bij af.
Het fijne aan dit recept is dat het al snel lijkt alsof je iets moeilijks op tafel hebt gezet. Stiekem ben je er maar een half uurtje mee bezig. Daarbij is het relatief laag in calorieën, hoog in eiwitten en zeker ook in smaak. De knapperige korst geeft je toch ook het gevoel dat je echt iets lekkers aan het eten bent.
Voor de kabeljauw moet je wat mij betreft wel even goed je best doen. Vis koop ik liever niet in de supermarkt. Je merkt toch dat de kwaliteit van de visboer vaak een stuk hoger is. Dus op naar de visboer of, mijn favoriet, de visafslag! Kies daar dan ook vooral een mooie kabeljauw haas. Het grote voordeel van kabeljauw haas is dat je een flink dikker stuk hebt om mee te werken. Je moet dan ook flink je best doen om hem te “verpesten”. Niets zo jammer als overgare vis.
Een belangrijke truuk is het laten rusten van de vis. Het is jammer naar om achteraf die vissige doek te moeten wassen, maar het is het zó waard! Je voorkomt namelijk dat al het vocht, dat tijdens het rusten vrijkomt, over je hele bord heen loopt.
Kabeljauw met Italiaanse kruidenkorst
Ingrediënten
- 500 gr Kabeljauwfilet (liefst de haas)
- 15 gr Verse Italiaanse kruiden (fijngehakt)
- 15 gr Basilicum
- 30 gr Parmezaanse kaas
- 1 teen Knoflook
- 1 Citroen (sap en rasp)
- 30 gr Panko
- 100 gr Rucola sla (of vergelijkbare slamix)
- 200 gr Cherry tomaten
Instructies
- Verwarm je oven voor op 180 C
Voor de Italiaanse Kruidenkorst
- Hak de helft van de basilicum (inclusief steeltjes) en de italiaanse kruiden fijn. De rest van de basilicum gaat door de salade.
- Meng de kruiden met de geraspte parmesaanse kaas, een geperst of geraspt teentje knoflook, de panko en de rasp van de citroen met 2 eetlepels olijfolie tot je een egaal groen kruimelig mengsel hebt. Breng op smaak met het sap van de citroen (een halve is meestal genoeg) en peper en zout.
Voor de Kabeljauw
- Als je visboer dit nog niet heeft gedaan voor je verdeel je kabeljauw in porties. Breng de filets op smaak met peper en zout.
- Neem het broodkruim en duw dit op de kabeljauw.
- Zet een pan op het vuur met een klein scheutje olie en leg de vis met de korst naar beneden in de pan. Het lijkt soms of alles er nu af gaat vallen, maar uiteindelijk komt dit goed!
- Bak de vis tot je de korst bruin zien kleuren, een paar minuutjes is voldoende. Neem de vis dan voorzichtig uit de pan en leg hem, korst boven, in een ovenschaal.
- Zet de vis in de voorverwarmde oven en neem zo'n 8 minuten voor een dikke kabeljauwhaas. Korter bij een gewone filet
Voor de salade
- Doe de rucola in een slakom en scheur de overgebleven basilicumblaadjes fijn boven de kom.
- Neem 2 eetlepels olijfolie en knijp de rest van de citroen erbij. Klop door elkaar en breng op smaak met peper en zout.
- Meng de sla met de dressing en bestrooi met gehalveerde cherrytomaten
Bord opmaken
- Haal de vis uit de oven en laat hem even rusten op een schone doek of wat keukenpapier
- Maak een mooi bolletje van de sla met je handen, net uit het midden. Plaats de vis schuin over je toef sla en leg er wat van de cherrytomaten naast.
Pingback: Kabeljauw | Wat zullen we eten?