Ga naar de inhoud

Quiche met asperges en tomaat

Zomer quiche met asperges en tomaat

Deze zomerse quiche met asperges en tomaat is lekker op warme dagen. Natuurlijk kan je hem warm eten, maar ook koud is hij super lekker. Ook een perfect gerecht voor een lekkere picknick.

Hartige taarten zijn altijd zo lekker! En met een beetje liefde en aandacht zijn ze ook makkelijk te maken. Ze zijn het lekkerst als ze net uit de oven komen. Maar ook koud zijn deze quiches lekker, waardoor je ze goed kan voorbereiden. leuk voor wanneer je gaat picknicken.

Het fijne van quiches is dat je lekker kan variëren met allerlei soorten groenten en kazen. Hierdoor worden ze ideaal voor het verwerken van restjes. Je weet wel, dat overgebleven worteltje, paprika uit de zak van 3 of in dit geval wat asperges van de dag ervoor.

De bodem voor de quiche

Belangrijk aan de quiche of hartige taart is de bodem. Je kan hier een paar kanten op, maar ik ben fan van de brosse bodem. Gemaakt van een zanddeeg alleen dan hartig natuurlijk. Ik gebruik eigenlijk altijd hetzelfde basisrecept. In dit geval is het een simpel deeg waar 1 deel boter gecombineerd wordt met 2 delen bloem. Zout erbij voor de smaak en koud water om het geheel tot een mooie deegbal te kunnen kneden.

Dan het belangrijkste van het deeg, rusten. De boter, die helemaal warm gekneed is, moet weer opstijven om het deeg mooi uit te rollen. Dus ik laat hem even rusten in de vriezer, zo is hij snel weer op temperatuur en kan je hem makkelijk verder verwerken.

Voor dit recept maak ik kleine 1 persoons taartjes. Hartstikke leuk, zeker ook voor een picknick. Daarvoor gebruik ik deze vormpjes, want die had ik toevallig liggen. Maar ook leuk zijn deze, waar je meteen 6 taartjes tegelijk kan maken.

Top tip:

Het deeg kan je ook heel goed invriezen. Maak daarom een dubbele batch van het deeg, en vries de helft in. Dan heb je het lastige werk voor de volgende quiche alvast gedaan.

De vulling van de quiche met asperges en tomaat

Een quiche met asperges en tomaat heeft vulling nodig. Voor deze quiche had ik, zoals gezegd, veel groente over. Ik had een paar stengels groene asperges liggen van de dag ervoor, een gebakken prei/spek mengsel en snoeptomaatjes. Zo is dit restjes-monster geboren, de quiche met asperges en tomaat… en alles wat nog in mijn koelkast staat.

Het belangrijkste van de vulling is dat het en bij elkaar houdt. Eieren dus. Meestal roer ik ze los met wat slagroom, maar die stond dan weer net niet in de koelkast. Een beetje melk lukt gelukkig ook. Heb je room, kan ik je dat zeker aanraden.

Ook lekker

  • Deze Filodeeg taartjes met prei, pek en geitenkaas (hier komt het overgebleven prei mengsel vandaan)
  • Klassieke franse uientaart

Zomerse quiche met asperges en tomaat

Heerlijke zomerse quiche met asperges en tomaten
Voorbereidingstijd1 uur 15 minuten
Bereidingstijd1 uur
Totale tijd2 uur 15 minuten
Gang: Hoofdgerecht, lunch
Keuken: Frans
Trefwoord: Quiche
Porties: 4

Equipment

  • Keukenmachine
  • Quichevormpjes 8cm (of een grote vorm)

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 125 gr Roomboter
  • 250 gr Bloem
  • 10 ml Koud water
  • 1 tl Zout

Voor de vulling

  • 1/2 Prei
  • 100 gr Asperges
  • 200 gr Cherry tomaten
  • 1 el Crème fraîche
  • 1 el Olijfolie
  • 4 eieren
  • 100 ml melk

Instructies

Voor het Deeg

  • Mix de bloem, zout en de boter door elkaar met de keukenmachine
  • Voeg beetje bij beetje het water toe tot het deeg samenkomt. Soms heb je meer of minder water nodig. Dit is afhankelijk van het vochtgehalte van de bloem. Verpak het deeg in vershoudfolie en laat een half uurtje rusten in de koelkast.
  • Rol het deeg uit en doe het in de quichevormpjes. Prik het deeg in met een vork en zet 15 tot 30 minuten in de vriezer om weer op te stijven.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Als de oven warm is geworden kan de bodem erin. Dek hem af met een bakpapier en vul met blind bakbonen. Laat 15 minuten garen in de oven. Verwijder dan het papier en de bonen en bak hem nog 10 minuutjes in de oven tot hij goudbruin is geworden. Haal uit de oven en laat afkoelen.
  • Snij de prei in halve ringen en bak zachtjes aan in een pan. Voeg de crème fraîche toe en roer tot deze is opgelost
  • Snij de asperges in dunne schijfjes en bewaar de koppen voor de garnering. Halveer de tomaten
  • Doe het prei mengsel onderop de taartbodem. Verdeel de asperges en tomaatjes erover.
  • Klop de eieren los met de melk en giet in de taart. Het makkelijkst is het om de taart vast in de oven te zetten en hier het eiermengsel er pas in te gieten. Dan hoef je de taart niet meer te bewegen om in de oven te krijgen.
  • Bak in 30 tot 40 minuten gaar
zomer quiche met asperges en tomaat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept